in

Zemiakové pagáčiky

Vianoce sú za dverami a my sme si pre Vás pripravili jeden chutný recept. Ide o zemiakové pagáče, skvelú slanú maškrtu, napríklad k vínu.

Čo budeme potrebovať (na 50ks):

  • 500 g hladkej múky,
  • 1 vajce,
  • 1 ČL soli,
  • 1 ČL kryštálového cukru,
  • 200 ml mlieka,
  • 21 g droždia,
  • 100 ml oleja,
  • 2 väčšie zemiaky,
  • 125 g stuženého tuku,
  • múku na posypanie dosky, sezam na posypanie, vajce na potretie.

zemiakove_pagace

 

Postup:

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy pridáme múku, soľ, olej, vajce a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý 1 cm.
  2. Stužený tuk dáme zachladiť do mrazničky. Zemiaky uvarené v šupe ošúpeme a postrúhame na rozvaľkané cesto. Navrch nastrúhame vychladený stužený tuk a posypeme sezamom. Cesto poprekladáme a necháme chvíľu postáť. Rozvaľkáme a proces s prekladaním 3x zopakujeme.
  3. Cesto rozvaľkáme, povykrajujeme pagáčiky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Necháme ešte 15 minút vykysnúť.
  4. Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Tip na záver:

Aby boli domáce pagáčiky ešte chutnejšie a krajšie vyzerali, treba ich ešte pred pečením posypať. Môžete siahnuť po absolútnej klasike ako sezam, rasca či soľ, ale nám chutia aj pagáčiky posypané štipkou mletého koriandra, sušenou zmesou provensalského korenia, nasekanými mandľami, štipkou čili, slnečnicovými a tekvicovými semienkami.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Študoval Sociológiu, Informatiku a neskôr aj Fotografiu. Písaniu a foteniu sa venuje niekoľko rokov. V súčasnosti je šéfredaktorom a hlavným programátorom tohto portálu. Miluje šport (bike, plávanie, turistiku), hudbu, knihy a umenie.

Pridaj komentár

25. výročie Nežnej revolúcie

Zmeny v cestovných poriadkoch